O firmie - Historia
Firma „REAL” powstała w 1990 roku jako spółka cywilna krajowych osób fizycznych. Była jednym z pierwszych przedsiębiorstw prywatnych w Polsce północno-wschodniej, które na szeroką skalę zajmowało się handlem zagranicznym z krajami byłego Związku Radzieckiego.
W 1996 roku ze spółki cywilnej została wyodrębniona Spółka Akcyjna Real zajmująca się handlem i przetwórstwem rolno-spożywczym.
W 1998 roku firma nabyła Chłodnię w Morszkowie na bazie której rozpoczęto produkcję mrożonek.
Działalność spółki skupia się na przetwarzaniu owoców i warzyw. W miesiącach letnich przerabiamy głównie truskawki, wiśnie, maliny, porzeczki i śliwki. W pozostałym okresie produkcja obejmuje przerób warzyw i pieczarek oraz owoców cytrusowych.
W 2005 roku REAL S.A. uruchomiła kolejne dwa zakłady produkcyjne w Klikawie oraz w Bronisławowie Dużym.
W sierpniu 2011 roku firma zakupiła Zakład w Bachorzy, produkujący koncentraty owocowe, w 2012 – zakupiono Zakład w Nieledwi, gdzie również produkowane są koncentraty owocowe.
W roku 2015 dodatkowo w Zakładzie w Nieledwi wybudowana i uruchomiona została chłodnia składowa.
W 2016 roku w Morszkowie uruchomiona została linia przecierów aseptycznych o możliwości produkcyjnej 100 ton na dobę.
W październiku 2017 roku został zakończony I etap budowy chłodni składowej w Nowym Koniku pod Warszawą. Został oddany od użytku obiekt o możliwości składowania 36 tyś palet.
W grudniu 2019 roku uruchomiona została nowoczesna linia produkcji musów owocowych OWOLOVO.
Dzięki szerokiej działalności produkcyjno-handlowej Spółka rozwija się i rozbudowuje. Dobra kondycja finansowa pozwala wprowadzać nowoczesne technologie w produkcji, dzięki którym uzyskiwana jest bardzo wysoka jakość produktów i nawiązywana ścisła współpraca z czołowymi firmami z branży spożywczej na rynku krajowym i zagranicznym.
Obecnie Real S.A. to jedna z najbardziej znaczących firm w sektorze przetwórstwa owoców nie tylko w Polsce ale i w Europie.
Moce zamrażalnicze zakładów sięgają 600 ton na dobę.
Magazyny chłodnicze mogą pomieścić do 110 tys. ton produktów mrożonych. Zdolności przerobowe Zakładu w Bachorzy to około 130 tyś. ton owoców rocznie, a Zakładu w Nieledwi to ponad 100 tyś. ton
"Przetwarzamy ponad 250 tyś. ton owoców rocznie."
Real S.A. oferuje swoim Klientom:
- mrożenie w tunelach fluidyzacyjnych o bardzo wysokiej wydajności
- składowanie mrożonej żywności w jednym z największych magazynów chłodniczych w kraju